Wednesday, December 26, 2012

Durian crepe order lagi.....


Alhamdulillah..ada yang ngoder lagi...Doyan Crepe nih...kat sini mak nak share la resipi doyan crepe ni...untuk dapatkan kulit yang halus dan tekstur yang tak mudah koyak.mmg kna guna bnyk jenis tepung..ada yang 5 & ada yg 7 jenis..tp kalau sape yg takde tepung yg macam2 ni boleh je guna tepung gandum...tak salah pon...cuma kulitnye takde la senipis yang mcm kulit isi durian tu....so jom belek recipe nye....


Durian Crepe (5 jenis tepung)

Bahan-bahan ( 70 biji )

  • Bahan2 ini perlu di ayak 
  • 15gm tpg hongkong 
  • 25 gm tpg jagung
  • 13gm tpg ubi kentang
  • 13gm tepung ubi kayu 
  • 8 gm tepung kastard 
  • 20 gm gula aicing 1/8 teh garam
  • 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung 
  • 250gm air 
  • 1 sudu essen vanilla 
  • 6 biji telor gred A
  •  pewarna kuning 
  •  kesemua bahan ini disebatikan (blender & tapis)

  • Untuk Filing
  • 200ml fresh milk 
  • 100 ml fresh cream 
  •  25gm tpg kastard
  • 50 gm gula castor
  • 2 biji kuning telur
  • 25ml fresh milk
  • Double boilkan fresh milk & fresh cream.kemudian masukkan tpg kastad,gula castor,kuning telur dan fresh milk....kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
  • 200gm fresh cream yg dipkl hingga bertanduk. lepas dah custard kite sejuk baru kaup balik dgn fresh cream bertanduk.simpan lagi dlm peti ais.

Cara-cara

  1. utk buat kulit masukkan kesmua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
  2. tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis.tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letak custard filling n isi durian..lepas tuh balut mcm balut popia..tp kena hati2



Resipi menggunakan Tepung Gandum

Bahan-bahan ( 30 biji )

  • 250grm tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 500ml santan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna (ikut suka nak warna apa. saya selalu buat warna hijau & kuning telur)
  • Filling**
  • 1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang sudah dipukul kental
  • Isi Durian yg telah dilenyek.

Cara-cara

  1. Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.
  2. Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil.
  3. Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering. Angkat dan biarkan sejuk.
  4. Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream. Akhir sekali lipat dan simpan didalam peti sejuk.



A' Famosa Water World Melaka


Salam all...arini nak cite pasal last week...last week bawak amir,ayad ngn bella g swimming..jadi la dari takde kemana kan..so lepas tak jadi pegi ke legoland...kitorang pegi la A Famosa Water Theme Park... Ari khamis pas balik keje..siap2 kan barang sume ..dalam kul 10pm kitorang gerak balik ke Seremban...Esoknye Jumaat kitorang gerak dr TTJ (my PIL house) kul 9.30am...sampai waterworld dalam pukul 10am...so sampai lebam la mandi...hehe..kitorang check out from waterworld kul 3.30pm...mmg kepenatan la....kat sekitar waterworld ni antara tpt yg mesti pegi lagi ialah Safari Wonderland & Cowboy Town,hokayyy..kat sini ada sikit details pasal trip ni ...harga tiket (etc)..arga tiket lak sekali ngn lunch..so sgt2 berbaloi.....takyah pening nak pk nak makan apa..sbb kalau takde pakej makan dalam ni amatla maheii...


A Famosa Water Theme Park



WALK IN RATE
 

WEEKDAYS
 
Adult
Child

WEEKEND
 
Adult
Child
Safari Wonderland
RM 59
RM 49
RM 62
RM 52
Water Theme Park
RM 35
RM 25
RM 40
RM 30
Cowboy Town
RM 50
RM 40
RM 50
RM 40
Cowboy Town + 4D
RM 65
RM 55


Promotion for Malaysian / Singaporean 
* Package Include 1 Set Lunch
Safari Wonderland
RM 45
RM 35
RM 48
RM 38
Water Theme Park
RM 35
RM 30
RM 40
RM 35
Cowboy Town
RM 30
RM 25
RM 30
RM 25
Cowboy Town + 4D
RM 45
RM 40




Dinning:
Side Walk Café
Fast Food Pavilions
Food Court
Bistro
Retail Outlets:
Swim Wear & Souvenir Shop
Convenience Shop

Facilities:

Locker Rental
Small locker: RM4/usage
Big Locker: RM12/usage
Tube Rental:
Double Tube: RM 10 (rental) + RM 10(deposit)
Single Tube: RM 8 (rental) + RM 8(deposit)
Cabana Rental:
Weekday : RM 60 / usage + RM 50 (deposit)
Weekend/Public Holiday/School Holiday: RM 120 / usage + RM 50 (deposit)
*First come first serve basis
Changing Room
Surau
Wheelchair (subject to availability)
Operation Hours
11.00am-7.00pm (Monday –Friday)
9.00am – 8.00pm (Saturday – Sunday, Public & School Holiday)
Close every Tuesday except for Public & School Holiday.

Splash

Lazy River..(Penat kat sini...panjang sgt rivernye..hehee)
Family Raft Ride (x dpt nak naik...huhu)
Body Slide


Wave Pool 
Inner Tube Ride
High Speed Slide


Arabian Village(sgt happening n seswai utk kids)
Ni plak Kids Adventure POOL (best)
Ni Sandy Beach dia(seswai kalau nak wat Family day


Ni lak picture Amir,Ayad ngan Bella yang sempat snap....sgt2 enjoy dorang...


p/s : smlm borak-borak ngn En.Kojacks...katanyer nak repeat balik g sini....hehe..best

Sunday, December 23, 2012

PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN SEGERA

Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

 Syarat Kelayakan: -

  • Asas komputer & internet - Microsoft Office (Words & Excel)
  •  Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris 
  •  Komputer/Laptop - Akses ke talian internet 
  • 18 tahun keatas 
  •  Boleh bekerja tanpa pengawasan 

 Maklumat lanjut layari: http://www.jobdirumah.com/farinanuri


Wednesday, December 19, 2012

Durian crepe

Demam doyan skarang ni....so Ada plak yang mengoder durian crepe ni....so sesape nk oder leh la roger2 i area sg buloh ....weekend lak kalau lik semban leh roger jugak ye....
Regenye RM10 utk 6pcs...
Call/text/was sap 0126326925 (farina)

Monday, December 17, 2012

Hello Kitty Malaysia Is Finally Here Today!


A Super Good News to all Hello Kitty Fans!!
I believe a lot of you girls and guys searching around
where to grab for Hello Kitty products in Malaysia for a really
long time…
And today…
Finally… Hello Kitty Malaysia is here..!
They are selling for Hello Kitty products and tickets for
Sanrio Hello Kitty Town Malaysia through online!
Currently they’re having Hello Kitty Lucky Draw, and you can
have have a chance to win for “Samsung Galaxy Y Hello Kitty Edition”
(Value: RM399 each).
If you don’t believe me check it out for yourself here,
while it’s still available:
==> http://www.hellokittymalaysia.com
This special Hello Kitty Lucky Draw is valid for a limited time
only, which it may be taken off completely. Stop reading this now,
and go to the Hello Kitty Malaysia website and get a chance to
win now:
==> http://www.hellokittymalaysia.com
If you’re reading this blog post too late, then you may have missed it.
Don’t leave a comment to complain because there’s nothing I can do.
I DID tell you it’s a limited offer :)

Join Lucky Draw Now


Friday, December 14, 2012

Ole-ole from Ho Chi Minh

Alhamdulillah..Mak,Abah,along,Makcu,Pakcu ngn ciyah selamat smp from Vietnam...5 hari dorang kt sana...mmg shopping cotton n chiffon la....dorang stay kt Vivian Saigon Hotel...3 star kot hotel nye...book gna Agoda.com...then naik kpl terbang Air Asia...pak supir kat sana bru dorang jmpa...itu pon hasil borak2 my uncle ngn org tu....n sgt murah chaege nye. . Then dia bwk g tpt borong....bAju siap penuh manik  cantik2.....ingat nk pegi sana la next year kalau Ada rezeki...okeh jom layan picture ole2 yg dorang sume beli utk kami sekeluarga....

**www.agoda.com.my
**www.AirAsia.com

Friday, December 7, 2012

Nose warehouse sale!!

Semalam merayap sampai ke Subang ye...semata2 nak g beli kasut....hehe...sale ni from 6-8 Dec je...so arini last day...go grab seplastik...hi hi...n sale no dekat bangunan RSH sebelah sport planet subang @ss13 jln nk ke summit.....Mak berjaya menghabiskan duit dlm RM70 utk 4 pasanh kasut...hihi...4 pasang ye...berbaloi2...starting price from RM5 -RM30...so jomss layan pix kasut2 Ku...hehe...

Thursday, December 6, 2012

Kids go free (LEGOLAND)


Sape nak pegi LEGOLAND....aku ada 3 tiket free utk kanak-kanak....tapi tiket ni available until 31 dec je....so sesapa yang nak pm saya kat fb ye.......or wasap aku kat 0126326925


Sunday, November 25, 2012

Make up

Salam...arini make up pengantin kat Nilai...gerak from my PIL house...so dekat je la....pas make up terus balik kundang jaya...then En.kojacks lak terus besiap2 nk p tgk bola Kat stadium bukit jalil sempena aff ...Malaysia vs Singapore...go Harimau MAlaya....

Wednesday, November 21, 2012

Branded item from Usa

Ada sesape yg berminat nak beli branded item from us x..yang pastinya rege lagi murah dari butik kat Malaysia ni...akan update for my new blog n fb utk item- item ni..and plz leave ur comment about ur fav designer or brand....anything,kids,baby,apparel,shoes,handbags,bag,watch

Tuesday, November 20, 2012

Save Gaza.....

Ya Allah ...selamatkanlah saudara2 kami di Gaza...kau lindungi la mereka dari siksaan bani Israel yang kejam itu..
Menitis air mata ni setiap Kali melihat gambar- gambar mangsa peperangan dan kekejaman bani Israel...langsung tiada belas ihsan terhadap anak-anak kecil yang x berdosa...

Sunday, November 18, 2012

Missing cat

Salam...sesiapa yg terbaca post ni & duduk area Denai Alam kalau ada terjumpa kucing yang dalam gamba ni ..plz contact the number as attached...tq..sgt2 berharap che'ot dpt jumpa balik..kucing ni milik my cousin..so sesiapa yg ternampak or tjumpa or dah jumpa and berniat nk bela..pulangkan la ye kat tuan dia balik..sian kat my cousin...

Zara Nur Isabella vs Mekar Candella

Hi....layan gamba Bella bam bam dengan headband from MEKAR CANDELLA...so kalau uoolllss berminat nk beli jenguk la blog or fb mekar candella...

Jadual Pembayaran gaji 2013

Gud nite all...tgh godek2,planning2 nk bwk amir,ayad & bella g holiday teringat lak pasal gaji....bila gaji eh...hi hi...kalau time gaji nk bejalan syok sikit kan...for uoollss information this coming December semua staff gomen akan dapat gaji on 18hb...and of coz kita dpt bonus stengah bulan ....alhamdulillah....utk next year lak ..ada gak search tgk ...terjmpa Kat blog aimi syahirah...tqvm...so bolehla nk planning next year nye agenda ye....
:)

Saturday, November 17, 2012

Legoland & Hello kitty

Cuti skolah ni ingat nak bawak anak2 g holiday ke legoland la...nak bwk p USS incik kojacks ckp dorang kecik lagi...so p johor je la ye anak2....Kat mydeal Ada promo tgh survey2 ni..sape dah penah pegi boleh review sikit x

Nasi Ayam Bella

Tghari ni wat nasi Ayam utk anak2 & incik kojacks...wat nasi Ayam simple je...cek2 salad xde lak dlm stock so gna je la apa yg Ada...hehe...i guna kobis uoollas ganti salad...lupa lak nak cite...mesti korang tertanya2 nape nasik ayam bella...sbb nye time nak masak ni bella melalak nak mama....so mmg laju2 masaknye....hehe...so..let's check out recipe kalau uoollss nk try my simple nasik Ayam....

Nasi Ayam Bella
2 cwn beras
1/2 ekor Ayam
1inci Halia *
1biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
4 biji cili merah
4 biji limau kasturi
2 sudu makan cuka
Kulit kayu manis,Bunga cengkih,Bunga LAwang (beli yg sepaket ada jual sume jenis )
1 bunjut sup bunjut
Garam secukup rasa
* kisar semua bahan sekali

Cara-cara
1. Panaskan periuk ,masukkan sedikit minyak...tumiskan bahan yang telah dikisar.
2. Tumis semua bahan sehingga pecah min yak,masukkan Bunga lawang and the gang...(hehe..pepaham la ye)
3. Masukkan sup bunjut
4. Masukkan Ayam...kacau dan masak hingga mendidih...
5. Keluarkan Ayam dan perap Ayam dengan kicap manis+masin+sos tiram+madu
6. Ambil 3 cawan air Dari sup yang telah dimasak tadi masukkan kedalam beras..masuk kan kedlm rice cooker.
7. Goreng Ayam yang tlh diperap td...(xyah lama sgt goreng sbb Ayam dash masak,garingkan bhg luar shj)

Utk buat cili
1. Blender bawang putih,halia,bawang merah dan cili merah..
2. Masak semua bahan
3. Masukkan 2 sudu bsr gula
3. Masukkan Limau kasturi
4. Masukkan Cuka
5. Garam secukup rasa

Utk kicap
Balance kicap perap Ayam
Campurkan dengan sedikit sup...

Dah siap....

Friday, November 16, 2012

Bukit Merah Laketown Resort Voucher

Lama sungguh x update blog ni...kemalasan yanh sangat2 la...then ngn baby Bella nye nak melekat je ngn mama...hapah keje pon x jadi...
Arini nak share coupon ngn korang some...coupon from bukit merah lake town....normally this ticket kits dpt DLM rm200++ kalau believe online or walk in...Kali ni dpt less 50% RM100 je...Ada member jual....so kalau sesape nk roger la...Ada lg 2 available ticket...
Nama apartment SURIA APARTMENT
bilik Studio ...

Monday, August 6, 2012

17 Ramadhan...(My Crib's Today)

Salam all meriah sungguh berbuka arini..my whole family datang untuk berbuka kat uamh arini...Menu harini adalah ...teng teng teng.....Jom layan gamba skali ngn recipe nye...

Gulai Lemak Ketam bersama Nenas


BAHAN-BAHANNYA 
1 kg ketam 
1 biji nenas  
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
1 biji santan 
Air jika perlu
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS 
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
4 biji cili merah
6 biji cili padi (optional)
Hirisan Nenas
1/2 inci kunyit hidup

CARA:
  1. Potong dan cuci ketam. Masukkn ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, serai dan asam keping Masak hingga mengelegak dan ketam bertukar warna. Bubuh santan..kacau dan biar mengelegak..
  2. Masukkan nenas, masukkan daun kunyit, garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api kecil hingga mengelegak.
p/s : mengelegak - mendidih


Sambal Tumis Udang



BAHAN-BAHANNYA
Udang 1/2 kg
1 biji bawang besar saiz sederhana
1/3 cawan air asam jawa
2 senduk besar penuh cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit hirisan halus daun kunyit

BAHAN KISAR HALUS 
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 biji buah keras
1 inci belacan

CARA :
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak. Guna api sederhana dan kacau sentiasa.
  2. Masukkan air asam jawa,dan kacau rata, masak hingga hampir pekat. Masukkan udang dan hirisan bawang besar. Masak sekejap, bubuh garam secukup rasa dan sedikit gula . Kacau rata, dah masakk...

Dah siap masak..SAYUR CAMPUR ngan AYAM GORENG x sempat nak amik gamba..dah kelam kabut...hihihi..ini je la menu hari ni..simple jek...esok rasa cam nak masak western...

16 RAMADHAN (Nasi Beriyani & PLAZA Shah Alam)

 Salam all..today kami sekeluarga + my aunt family berbuka kat luar..sebab lepas tu En.Kojacks & My Aunty keje kat Plaza Shah Alam..arini bawak Dafi AF ngan Ramlah Ram...Tapi sebelum tu nak cite yang kitorang berbuka kat Nasi Beriyani Pak Anjang kat seksyen 13 Shah Alam..dokek yo ngan Giant...



Me and my cousin ciyah order Nasi Bariani Ayam ..Mmg best and sgt kenyang yer...



En.Kojacks ,Makcu and Pakcu nak order Bariani Gam Kambing..tp dah abis plak..so dorang order Bariani Gam Daging



and the side dish kitorang order Tauhu Bakar..ni mmg terbaik la sodappp...Ni Harga dia...ok la sgt berpatutan....




Okehh..lepas berbuka kitorang gerak pegi Plaza Shah Alam...Artis mlm ni Dafi ngan Ramlah Ram...Ni jek gambo yang sempat amik sbb dak2 dua org ni pegang handphone nak layan ultraman kat youtube...kalau tak jgn harap la nak duduk diam...pic zara pon x smpt nak snap...







p/s : next week last yer kami berkampung every weekend kat Plaza Shah Alam...so sape nak jumpa Zahid datang ari Sabtu ,sape nak jumpa Mila & Adam datang ari Ahad ..show start @ 8.30pm