Monday, August 6, 2012

17 Ramadhan...(My Crib's Today)

Salam all meriah sungguh berbuka arini..my whole family datang untuk berbuka kat uamh arini...Menu harini adalah ...teng teng teng.....Jom layan gamba skali ngn recipe nye...

Gulai Lemak Ketam bersama Nenas


BAHAN-BAHANNYA 
1 kg ketam 
1 biji nenas  
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
1 biji santan 
Air jika perlu
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS 
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
4 biji cili merah
6 biji cili padi (optional)
Hirisan Nenas
1/2 inci kunyit hidup

CARA:
  1. Potong dan cuci ketam. Masukkn ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, serai dan asam keping Masak hingga mengelegak dan ketam bertukar warna. Bubuh santan..kacau dan biar mengelegak..
  2. Masukkan nenas, masukkan daun kunyit, garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api kecil hingga mengelegak.
p/s : mengelegak - mendidih


Sambal Tumis Udang



BAHAN-BAHANNYA
Udang 1/2 kg
1 biji bawang besar saiz sederhana
1/3 cawan air asam jawa
2 senduk besar penuh cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit hirisan halus daun kunyit

BAHAN KISAR HALUS 
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 biji buah keras
1 inci belacan

CARA :
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak. Guna api sederhana dan kacau sentiasa.
  2. Masukkan air asam jawa,dan kacau rata, masak hingga hampir pekat. Masukkan udang dan hirisan bawang besar. Masak sekejap, bubuh garam secukup rasa dan sedikit gula . Kacau rata, dah masakk...

Dah siap masak..SAYUR CAMPUR ngan AYAM GORENG x sempat nak amik gamba..dah kelam kabut...hihihi..ini je la menu hari ni..simple jek...esok rasa cam nak masak western...

16 RAMADHAN (Nasi Beriyani & PLAZA Shah Alam)

 Salam all..today kami sekeluarga + my aunt family berbuka kat luar..sebab lepas tu En.Kojacks & My Aunty keje kat Plaza Shah Alam..arini bawak Dafi AF ngan Ramlah Ram...Tapi sebelum tu nak cite yang kitorang berbuka kat Nasi Beriyani Pak Anjang kat seksyen 13 Shah Alam..dokek yo ngan Giant...



Me and my cousin ciyah order Nasi Bariani Ayam ..Mmg best and sgt kenyang yer...



En.Kojacks ,Makcu and Pakcu nak order Bariani Gam Kambing..tp dah abis plak..so dorang order Bariani Gam Daging



and the side dish kitorang order Tauhu Bakar..ni mmg terbaik la sodappp...Ni Harga dia...ok la sgt berpatutan....




Okehh..lepas berbuka kitorang gerak pegi Plaza Shah Alam...Artis mlm ni Dafi ngan Ramlah Ram...Ni jek gambo yang sempat amik sbb dak2 dua org ni pegang handphone nak layan ultraman kat youtube...kalau tak jgn harap la nak duduk diam...pic zara pon x smpt nak snap...







p/s : next week last yer kami berkampung every weekend kat Plaza Shah Alam...so sape nak jumpa Zahid datang ari Sabtu ,sape nak jumpa Mila & Adam datang ari Ahad ..show start @ 8.30pm

Saturday, August 4, 2012

15 ramadhan

arini berbuka kat umah mak sbb en.kojacks keje...xmak msk taucu ikan je n my sis yg sedang menggila wat kuih raya buat BISKUT MAKMUR ye arini...

Friday, August 3, 2012

Jusco/Aeon Card Rebate

2 hari lepas dapat msg from jusco/aeon card members bgtau suh check rebates..so mlm tadi cek tengok ada la dapat RM20 rebates...ok la dari takde..lagipon dah lama tak nyoping kat jusco...so ingat kang tghari nak p jusco la...nak g market dia..beli barang dapo...


14 Ramadhan & Shopping Raya

Alhamdulillah..arini dah 14 hari kita berpuasa and harini kitorang 1 family berbuka pose kat luar...Firstly I thought I wanna buy something from mango@mng so we went to the curve 1st..pas tgk2 then try x ngam pulak....so the next station..of course la One Utama...mmg ni je la pon tpt kitorang anak beranak nak shopping...dekat ngn umah and rasanye sume ada kot kat sini tak payah nak g tpt lain...
Arini pas round2 kitorang berbuka kat restoran Satay-satay...x planned pon..main redah je...sbb ayad nak makan nasik ngn udang so cr la restaurant yg Ada udang...ok gak la makanan dia..Ada 2 pakej ramadhan..














Kitorang amik dedua pakej..bnyk gile makan...kenyang sgt smp x larat nak makan desert dia...
After iftar kitorang anak banak teruskan perjalanan menghala ke car park..tp sepanjang tu nyinggah la dulu kan..abah singgah uniqlo beli kemeja ngn singlet dia..mama gak x beli pape...lepas tu terus balik sbb our princess zara tinggal ngn wan a.k.a my mom....xleh balik lambat2..nanti mak bising...
Ni antara baju raya amir,ayad ngan zara yg abah ngan mama belikan...cukup la ye anak2..time utk mama plak pasni...







Thursday, August 2, 2012

13 Ramadhan..

Arini berbuka kat umah mak ...sbb tadi pegi OU ngan mak,my sis,and anak-anak..konon nak shopping baju raya...tapi tak tershoppingkan..sobab eh ayad ngan amir buat perangai takmo dok diam...hasilnye dapat la baju quik ngan roxy selai sorang,capri osh kosh utk zara,raksasa untuk amir & superbike utk ayad...


12 Ramadhan...

Cadangnye nak masak kurma ayam...tp cancel...masak juadah raye ye arini...teringin nk makan kuah kacang,rendang ayam n nasik impit...kat sini i tempek gak recipe utk buat kuah kacang


Kuah Kacang

300gram kacang tanah (sangaikan dulu then blender kasar tahap medium)


Bahan A
Bwg pth 3 biji
Bwg merah sebiji besar
Halia 1inci
Lengkuas 1 inci

Cili kisar 4 sudu besar
Udg kering & ikan bilis segenggam (kisar halus)
Serbuk kari 1 sudu besar
Serai sebatang (di titik)
Santan 1/2 biji
Air asam jawa 2 cwn
Gula Kabung/Melaka (secukup rasa)
Garam

Cara-Caranye

  1. Tumis Bahan A sampai garing
  2. Masukkan pulak cili yg dah di kisar tadi (goreng sampai pecah minyak/garing)
  3. Masukkan serbuk kari
  4. Masukkan udang+ikan bilis yang dikisar
  5. Masukkan kacang
  6. Bancuh air asam jawa dan masukkan kedalam periuk..gaul hingga rata
  7. Masukkan santan 
  8. Last skali masukkan gula dan garam...agak2 la ye ikut rasa masing-masing
  9. Dah siap (Nasi impit tu rebus je cam nak masak nasik)


Wednesday, August 1, 2012

Xde keje...

Mama tgh Carik resipi lam tenet...mat gebu..anak2 bergusti



my soul

Published with Blogger-droid v2.0.6

Juadah Berbuka

Salam all...apakah juadah berbuka korang arini...smlm dah masak sambal tumis udang...ni antara juadah berbuka sepanjang ramadhan ni...